miercuri, noiembrie 19, 2014

dincolo de niciodată


"Oglinzile au obiceiuri proaste. Sa reflecte ochii plini de priviri. (...) Imi arati ca ti-a intrat ceva in ochi? Cand o sa te-nveti ca poti sa-mi spui direct ca te doare? (...) Nu-mi cere indurare. N-am. Pe aia da-ti-o tu, ca de la tine o astepti. A mea te-ar alina o vreme si-apoi ai pleca iar in pribegia aia autofaga. (...) Auzi, tu nu te-ai saturat de nevoile tale? Mici, cu toatele. (...) Vezi cum stai intre tine si tine si ma pui pe mine sa te mantuiesc? (,,,) Iti aduc pistolul si centura cu diagonala, ca sa putem si noi sa stam nitel de vorba, ca oamenii.
Auzi, da ceaiul cum il vrei? Cu miere, cu lamaie?" 


"Nici mie nu-mi plac cuvintele definitive, sa stii. Parca ma intorc in timp, la vremea cand credeam ca am puterea tăișului care curbeaza norii. Atunci simteam cum ma umple niciodata. M-am invatat cu oarecare cumpatare, da, aia pe care o numesti tu relativizare. De fapt, m-ai invatat cu ea, dupa ce mi-ai luat toate niciodățile și mi le-ai așezat pe covor, ca pe pietricele. M-ai pus s-o gust pe fiecare și să ți-o descriu. (...) Nu ma asteptam să tot repeti "a mea, a mea, a mea". Acolo, deși rîdeam și te îngânam, m-am cam speriat. A ta, de bună seamă. (...) Nu te clintește nimeni din locul tău. Ai cămara ta în care nu intră nimeni. Mă lași să spun măcar o dată niciodată?"

"Nu arunci cu oamenii inapoi in ei insisi după ce ți s-au dat. Ei nu știu întotdeauna asta, însă mereu lasă urme de carne pe drumul pe care au venit la tine. (...) Nu mai sunt niciodată aceiași oamenii ăștia și nu-și mai pot aduna zdrențele cărnii pe drumul de întoarcere. Deci uite poruncă nouă: să nu arunci cu oameni! Iar pentru asta trebuie să-ți înveți mîna să-și rabde pumnul. Deschis, de bună seamă. (...) Atunci când te ridici din tine în lava alergării fără țintă, fă pasul mic întâi, pe primul, și altul următor în bună apropiere și vezi dacă nu ți-ar plăcea mai degrabă să dansezi. Măcar două minute. (...) N-are rost să numeri pașii. N-are rost să numeri." 

Ana Barton- Prospect de femeie

Niciun comentariu: